Bert Hellinger: Nevidljivi zakoni ljubavi (iz Uvoda)

O Hellingerovoj metodi obiteljskih konstelacija

Obiteljski terapeut Bert Hellinger ima sposobnost privlačenja vaše pažnje, razbijanja predrasuda i podsticanja jasnog mišljenja.

“Cjelokupna svrha muškarca je služiti ženi”, rečenica je upućena muškarcu koji se brine da njegova žena možda neće imati dovoljno vremena za njega ako se vrati natrag u školu.

“Znate, većina obitelji, ustvari bolje funkcionira kada žena slijedi muškarca”, rečenica je upućena ženi koja se brine zbog nepravde što će morati mijenjati posao jer je njezin muž dobio premještaj.

Oboje su uvrijedjeni. Muškarac je bio uvjeren da je Hellinger feminist, a žena da je muški šovinist, i bilo im je potrebno neko vrijeme da shvate šta je zapravo rečeno.

Hellinger je nepokoljebljiv u svojoj mirnoj suosjećajnosti dok radi sa obiteljima koje se suočavaju sa najtežim problemima – teškom bolesti i smrti, samoubojstvom, nevjerom, rastajanjem i razvodom, incestom, abortusom – uvijek u potrazi za rješenjima koje će povratiti ljubav. I začuđujuće je kako često pomaže ljudima da nađu nadu i konstruktivno djelovanje usred njihove patnje. Ali može biti i vrlo odlučan u obrani onih koji se ne mogu sami odbraniti i onih zapostavljenih. Mnoga njegova zapažanja su zapanjujuća i provokativna:

“Mnogo muških šovinista je ovisno o nekoj ženi i mnogo borbenih feministica je vezano za nekog muškarca.”

“Krivnja i nedužnost nisu isto što i dobro i zlo. Religiozni i politički zločini, na primjer, su obično počinjeni s čistom savješću.”

Hellinger kaže: “Kada kažem ono što vidim bez straha, čak i ako to šokira ljude, onda se moraju probuditi i početi misliti o svojim stajalištima, o tome kako oni vide stvari. Autoritet koji je dobro slijediti je u vašoj vlastitoj duši.”

Svjesnost je najbolja zaštita od manipulacije. Pomaganje ljudima da vjeruju vlastitom doživljaju je mnogo bolja od dobivanja njihove bezvoljne suglasnosti.

Slušajući Hellingera prvi put, jedne večeri, na kazeti, nakon psihoterapeutske grupe koju sam vodio, kolebao sam se između bijesa i oduševljenja. Mislio sam: “Kako psihoterapeut može reći tako dogmatične i moralistične stvari?” Ali tada je dublje značenje njegovih riječi privuklo moju pažnju. Nakon početnog gnjeva postao sam fasciniran i shvatio sam: “On ne moralizira, on opisuje. On opisuje unutrašnjost stvari koje moji klijenti često čine i koje i sam radim. On opisuje kako to uistinu jest.“Slijedeći dan, umjesto da vratim posuđenu kazetu ponovno sam je odslušao. To je bila snimka predavanja B. Hellingera nazvana “Zakoni ljubavi”.

Slijedeće dvije godine, kad god sam slušao snimke s prijateljima i sudionicima seminara, u svojim psihoterapijskim grupama mnogi su imali burnu reakciju, kakvu sam i ja imao u početku, vjerujući da govori sa pogrešnim autoritetom: “Reći ću vam što je istina.” Ipak slušajući i raspravljajući o njegovim zapažanjima, postalo je jasno da Hellinger ima izvanrednu sposobnost prosuđivanja i opisivanja skrivenih zakonitosti koje dozvoljavaju ljubavi da teče u obitelji.

Ono što Hellinger uistinu govori je, “Ovo je ono što sam ja uočio. Pomoglo je mnogim ljudima da oslobode ljubav u sebi. Nudim vam svoje iskustvo, ali nemojte uzimati sve što kažem zdravo za gotovo. Uvjerite se sami“. Nakon nekog vremena nismo mu više trebali vjerovati na riječ – u našem radu vidjeli smo sve što je opisao – ali smo se trebali osloboditi mnogih preduvjerenja.

Bert Hellinger je otkrio nešto o ljubavi u intimnim odnosima što pokreće ljude i mijenja im živote. Pronašao je ovo:

Ako želite da ljubav cvijeta, morate činiti ono što ona zahtjeva i uzdržavati se od onoga što joj šteti. Ljubav slijedi skrivene zakone Velike Duše. Terapeutski rad dokumentiran u ovoj knjizi pokazuje što se događa kada se povrijede ovi zakoni ljubavi. Isto tako pokazuje ozdravljenje kada se intimni odnosi dovedu u red. Pokazuje kako nevina dječja ljubav slijepo ponavlja ono što je štetno i kako rane nanesene nepoštivanjem zakonitosti ljubavi od mnogih članova obitelji utječu na živote mladjih članova, baš kao što se valovi i mreškanje rijeke uzrokovani potopljenim kamenom uzvodno i dalje stvaraju i šire još dugo nizvodno.

Sistemske zakonitosti ljubavi utječu na nas isto kao i okoliš na drvo. Ako se drvo može poravnati između gravitacijske sile i privlačne snage sunca, prirodno će rasti uspravno sa simetričnim granama. U tom obliku je i najstabilnije. Ako drvo nije sposobno poravnati se na uobičajeni način, možda zato što raste na rubu kanjona, rastući se prilagođava djelovanju vjetra, tla, gravitacije i sunca. Takvo drvo nije lošije od uspravna drveta, ali može biti manje stabilno i ne tako visoko kao njegov rođak u nizini. Oba drveta su podložna istim zakonima prirode, ali dinamika njihovih obitavališta vrši različite utjecaje na njih i svaki pronalazi sistemsku ravnotežu za svoj rast kako najbolje može.

Sistemske zakone koji reguliraju ljudske odnose možemo usporediti sa zračnim vrtlogom – ne možemo ga vidjeti dok ne zahvati pustinjski pijesak ili palo lišće koje baca kovitlajući ga u zrak. Poznajemo vihor samo zbog njegovog djelovanja na vidljivi svijet. Zakonitosti ljubavi su dinamične, sistemske sile koje pušu i vrte se u našim obiteljima i intimnim odnosima. Poznajemo nered uzrokovan njihovom uznemirenošću, kao što lišće poznaje vihor, u našoj patnji i bolesti. Isto tako poznajemo njihov harmoničan tijek kao osjećaj dobrobiti u životu.

Nisu sve patnje i bolesti uzrokovane smetnjama u našim odnosima, naravno, ali budući da obično možemo nešto poduzeti kod patnje izazvane ovim sistemskim turbulencijama, one su poseban fokus našeg rada. Kada razumijemo sistemske zakone koji omogućuju ljubav, možemo pomoći obiteljima koje pate, ali i pojedincima, da pronađu rješenja i promijene svoje psihološko stanje. Dirljivo je promatrati promjene na klijentima kada se obnavljanje zakonitosti ljubavi spontano pretvara u nježnu i intimnu ljubav i nakon dugotrajnog perioda mržnje, ljutnje, i zlostavljanja. Ali samo snagom volje ne možemo doseći taj sistemski ekvilibrij koji dozvoljava ljubavi da procvjeta. Kao sto Bert Hellinger kaže, ”Razumijeti zakonitotosti ljubavi je mudrost. Slijediti te zakonitosti s ljubavlju je poniznost.”

Obzirom da su sistemske sile koje sputavaju ljubav u intimnim odnosima nevidljive prostim okom, kao i ljepota Saturnovih prstenova ili pokret jedne ćelije, moramo povećati našu moć zapažanja da bi ih mogli proučavati. Obiteljska konstelacija je instrument koji Bert Hellinger koristi da bi učinio vidljivom skrivenu dinamiku koja djeluje u međuljudskim odnosima.

Postavljajući obiteljsku konstelaciju, klijent odabire sudionike koji će predstavljati članove njegove obitelji i pokreće ih u prostoru sve dotle dok njihov položaj ne odgovara osjećaju, odnosno slici koju imaju o svojoj familiji. Sudionici postaju živi model obitelji i njihovih međusobnih odnosa. Nevjerojatna stvar je da, ako se obitelj postavi autentično, sudionici počinju imati osjećaje i misli vrlo slične onim članovima obitelji koje u konstelaciji predstavljaju, bez ikakvog prethodnog znanja o njima.

Ne znamo kako je moguće da sudionici osjećaju osjećaje potpunih stranaca, i Bert Hellinger odbija bilo kakva nagađanja u vezi s tim govoreći: ”Nisam u mogućnosti objasniti taj fenomen, ali vidim da je to tako i zato ga koristim”. Skepticima treba puno vremena da povjeruju da ljudi, koji predstavljaju nekog drugog, njima nepoznatog, mogu osjetiti u sebi što ta osoba osjeća, što im treba, i kako im se može pomoći. Mnogi primjeri ovog fenomena su opisani u ovoj knjizi, ali ako ste uvriježeni skeptik nećete se moći uvjeriti sve dok ne budete imali mogućnost i sami doživjeti taj fenomen. Ali nećete razumjeti materiju kojom se ova knjiga bavi ako ne ostanete otvoreni prema mogućnosti da skrivena sistemska dinamika može pokrenuti osjećaje sudionika u obiteljskoj konstelaciji kao što vihor može opalo lišće podići u zrak.

Terapeuti različitih škola koriste metodu obiteljske konstelacije više od 30 godina da bi rasvjetlili skrivenu zakonitost koja djeluje u sustavu intimnih međuljudskih odnosa. Bert Hellinger nije otkrio tu metodu, ali je otkrio kako se ova zakonitost može iskoristiti kad jednom postne vidljiva. Pronašao je kako ta metoda može biti upotrebljena da bi pomogla identificirati ono što se može učiniti i kako se mogu iskoristiti reakcije sudionika da bi se ispravila obiteljska dinamika, tako da skriveni sistemski zakoni koje ljubav zahtjeva mogu biti ponovo uspostavljeni, dozvoljavajući ljubavi da slobodno teče. Ponavljam, teško je vjerovati, ali ponekad se ponašanje članova obitelji koji nisu ni bili prisutni mijenjaju na bolje nakon postavljanja obiteljske konstelacije.

Iako je ova knjiga izvještaj o iskustvenom zapažanju i promatranju fenomena, nadilazi uobičajena pravila naučne literature, jezik znanosti zahtjeva preciznost koji dušu ostavlja hladnom. Pjesme i priče, s druge strane, koje imaju metaforičko značenje, angažiraju dušu u igri otkrivanja značenja, i otvorene su mnogim različitim interpretacijama. Znanstvena ispitivanja moraju razjasniti stvari tako da postoji samo jedno moguće objašnjenje, ali dobra poezija može imati mnogo različitih značenja.

Hellingerova ljubav prema jeziku, njegov interes za filozofiju, priče i pjesme, njegova sposobnost pronaći osnovne probleme skrivene u ljudskom svakodnevnom životu, daju ovoj knjizi ne-znanstvenu neposrednost. Njegov jezik je vruć, želi dotaknuti i pokrenuti, ne samo informirati. U tom smislu ovo je literatura ili praktična filozofija, knjiga za svakoga ko je zainteresiran za intimne međuljudske odnose.

Bert Hellinger također ne prihvaća razdvajanje duhovnosti od znanosti i literature. U suprotnosti od većine psihoterapeutskih pravaca, slobodno upotrebljava riječi “duša” i “srce”, ali na vrlo odredjen način. Za njega, duša je utjelovljena u iskustvu; možemo je osjetiti. Duša se razlikuje od razuma i od tijela, ali stanuje između njih. Čežnja i žudnja, na primjer, nisu samo misli, nego ono što osjećamo kao bol, razdiranje ili vatru u grudima. Ipak nisu jednake boli koju osjeća tijelo zbog blizine vatre, posjekotine ili udarca. Nešto su između. Duša poznaje stvari kao što su samoća, nada, čežnja, bliskost s drugima i odanost. Ako ju pažljivo slušamo, kaže nam što treba i voli. Žila kucavica ovog rada je pomaganje ljudima da nauče razlikovati što duša voli i treba od slijepih pritisaka društvenih okolnosti, vjerskih predrasuda i političkih ideologija.

Duhovnost Berta Hellingera je prizemna, utjelovljena, strastvena, i životna. Ona obuhvaća svakodnevne živote običnih ljudi koji se bore sa svojim patnjama i svojom velikosti. Ona nas vuče u život, a ne diže nas iznad njega. Slavi ono što je jednostavno i obično, obračajući se svima koji se bore sa ograničenjima koja sprječavaju dušu da ostvari u potpunosti svoj potencijal u svijetu. Ova knjiga nas podsjeća kako slušati svoju dušu i Dušu Velike Cjeline.

Hunter Beaumont, iz Uvoda knjige Nevidljivi zakoni ljubavi

s engleskog prevela Alemka Dauskardt

%d blogeri kao ovaj: