Bert Hellinger: Nevidljivi zakoni ljubavi (opis)

Iako je prvo izdanje na engleskom jeziku izdano 1998., knjiga i danas zadržava svoju relevantnost i svježinu. Od svog prvog izdanja doživjela je velik uspjeh, prodana u velikom broju primjeraka (samo njemačka verzija u više od 150 000 primjeraka) i prevedena na 19 svjetskih jezika. Drago nam je da ovu knjigu možemo predstaviti i hrvatskim čitateljima.

Hellingerovo osnovno oruđe u pomaganju članovima obitelji pri uspostavljanju ravnoteže i sklada su obiteljske konstelacije. Hellinger, zajedno sa koautorima Gunthardom Weberom i Hunterom Beaumontom, pojašnjava kako ova metoda može biti upotrebljena u svrhu pokretanja energije svih uključenih koje vodi ka većoj dobrobiti za sve. Zapisi sa seminara koji su dio ove knjige, doprinose vjernosti predodžbe izvanrednog potencijala obiteljskih konstelacija kada se one primjenjuju na pravi način. Duboka patnja u opisanim slučajevima je više nego balansirana mogućnošću za sklad i sreću koja se otkriva u ovom terapeutskom radu.

Bez obzira jeste li terapeut, koji želi nadopuniti svoj ‘repertoar’ i dodati novu dimenziju svojim terapeutskim vještinama, osoba koja traži odgovore na važna životna pitanja ili netko tko jednostavno želi pomoć u razumijevanju i razrješavanju svakodnevnih životnih teškoća, ova knjiga će biti nepresušan izvor informacija i uvida o konstelacijskom radu, kao i o onome što čini naše odnose uspješnima.

Detaljni opisi dinamika obiteljskih sistema, tzv. Zakonitosti ljubavi, uz dokumentirane zapise pojedinačnih primjera konstelacija, doprinjeti će jasnoći razumijevanja ove efikasne metode i pomoći u razjašnjenju kontroverzi i nesporazuma koje je ponekad prate.

U svakom slučaju, čitatelj koji se upusti u avanturu čitanja ove knjige, treba biti spreman na uvide koji mogu iz temelja promjeniti njegove životne nazore i shvaćanje ljudskih odnosa.

O autorima

Bert Hellinger jedan je od najutjecajnijih, najinovativnijih i najprovokativnih osoba u psihoterapiji i polju ljudskih odnosa, kao i jedan od najizdavanijih autora iz ovih oblasti. Iz svog dugogodišnjeg i bogatog iskustva poznavanja terapeutskih pravaca (psihoanalize, transakcijske analize, psihodrame, Geštalta, primalne terapije, obiteljske terapije i drugih) sintetizirao je bitno novi, inovativan pristup pronalaženja rješenja za najčešće i najdublje oblike ljudske patnje – metodu sistemskih konstelacija.

Konstelacije, kao primarna metoda Hellingerovog rada u posljednjih tridesetak godina, zajedno sa njegovim uvidima u sistemske upletenosti i rješenja kao i njegove uvide u prirodu, funkciju i djelovanje savjesti – dodirnule su živote tisuća ljudi diljem svijeta te promjenile pristup mnogih terapeuta raznovrsnih orijentacija.

Bert Hellinger objavio je više od 80 knjiga koje su prevedene na mnoge svjetske jezike. Njegovi uvidi značajni su za polje psihoterapije, ali također i nadilaze njene okvire. Hellinger nije samo terapeut već i pisac, filozof i učitelj velike mudrosti koju stavlja u službu brige za dušu u širem, sveobuhvatnom smislu koje nadilazi granice pojedinih disciplina.

Gunthard Weber, psihijatar i sistemski obiteljski terapeut je ko-osnivač Instituta za sistemsko istraživanje Heidelberga, Internacionalnog društva za sistemsku terapiju, kao i Carl Auer izdavačke kuće. Ujedno je i jedan od najbližih ranih Hellingerovih suradnika koji prvi dokumentira i objavljuje njegove radove. Njegov naročit interes i stručnost su polje organizacijskih, odnosno poslovnih konstelacija.

Hunter Beaumont je psiholog, edukator i autor koji je započeo svoj rad pri Geštalt Institutu Los Angelesa, a nastavio u Njemačkoj, gdje proširuje svoje polje djelovanja na sistemski rad, nakon početka suradnje sa Hellingerom u ranim devedesetim godinama prošlog stoljeća. Najzaslužniji je za dokumentiranje Hellingerovog rada i širenje znanja o metodi sistemskih konstelacija na englesko govorno područje.

%d blogeri kao ovaj: