O konstelacijama

Konstelacijski rad je jedinstvena terapeutska metoda bazirana na sistemskoj i duhovnoj mudrosti. Ovaj istinsko holističan pristup omogućava višedimenzionalnu promjenu na fizičkom, emocionalnom, mentalnom i duhovnom nivou, kao i oslobađanje od tenzije i konflikata u nama samima i u našim osobnim i profesionalnim odnosima.

Ovaj pristup / metoda se ponekad naziva Obiteljske konstelacije, Sistemske konstelacije, Poredak ljubavi (Orders of Love) ili Hellingerova konstelacijska metoda po njenom osnivaču, njemačkom filozofu i psihoterapeutu – Bert Hellingeru.

Konstelacije su fenomenološki (iskustveni) pristup koji vrlo malo važnosti pridaje riječima, racionalnim objašnjenjima, životnoj “priči” pojedinca, opisu problema i interpretacijama.
Ono što je važno su činjenice značajnih događaja iz osobne i obiteljske povijesti (kao npr. smrt prvog djeteta za kojeg djeca rođena poslije njega nisu nikad saznala ili nepravedno prezrena majčina sestra koja se nije udala da bi se brinula za bolesne roditelje).

Važna je također i orijentiranost ne prema problemu, nego prema soluciji. A solucija u konstelacijskom pristupu podrazumijeva nalaženje one pozicije (fizičke i duhovne) koja nam omogućava potpuniji i zdraviji život ovdje i sada.

Konstelacijska metoda počiva na spoznaji da nerazriješeni problemi prijašnjih generacija imaju presudan utjecaj na zdravlje i dobrobit svakoga od nas, kao i na (ne)uspjeh naših najvažnijih odnosa.

Zdrava rješenja problemskih situacija dolaze nam kroz informacijsko polje obiteljskog (ili organizacijskog) sistema. Ovo “pametno polje” (The Knowing Field) koje je nosilac informacija, proteže se kroz nekoliko generacija u obitelji, a može donijeti na vidjelo duboko skrivene obiteljske tajne, uzroke štetnih obiteljskih dinamika i nerazriješene traume iz prošlosti koje nastavljaju nepovoljno utjecati na članove obitelji i njihove sadašnje odnose.

Više o tome što je konstelacija, koja su polja primjene, odgovore na najčešće postavljana pitanja, kao i više o osnivaču konstelacijske metode Bert Hellingeru možete pročitati na ovim stranicama.

%d blogeri kao ovaj: