Bert Hellinger

Bert Hellinger (1925 – 2019) poznat je po svojim izuzetnim i temeljitim doprinosima na području psihoterapije, ali i sveobuhvatnim uvidima u polje ljudskih odnosa na svim razinama. Bert Hellinger unosi u svoj rad bogato i raznoliko iskustvo svoga života, uključujući i svoje dugogodišnje iskustvo kao svećenika i šesnaest godina misionarskog života u Africi s plemenom Zulu.

Bert Hellinger

Bert Hellinger smatra da su njegovi roditelji i njegovo djetinjstvo bili prvi osnovni utjecaj za njegov kasniji rad. Kao mladić bio je registriran kod Gestapoa i osumnjičen kao narodni neprijatelj. Njegov nestanak s popisa Gestapoa bio je paradoksalan kao i način kako je na nj uvršten. Navršivši sedamnaest godina postao je vojnik te je stekao životno iskustvo kroz bitke, zarobljavanje, poraz, te život u Kampu ratnih zarobljenika u Belgiji sa neprijateljima saveznika. Drugi osnovni utjecaj bila je očito njegova želja iz djetinjstva da postane svećenik. U dvadesetoj godini, odmah po bijegu iz kampa ratnih zarobljenika, zaredio se za svećenika u katoličkoj Crkvi i započeo dug proces pročišćavanja tijela, razuma i duše u tišini učenja kontemplacije i meditacije.

Dugi niz godina misionarstva kod plemena Zulu u JAR-i duboko je oblikovalo njegov kasniji rad. Tamo je upravljao jednom velikom školom, podučavao i istovremeno bio župnik. Naučio je dobro Zulu jezik kako bi podučavao i služio mise. S vremenom se počeo osjećati kao da je kod kuće, naravno, toliko koliko je to moguće jednom Europljaninu. Proces napuštanja jedne kulture da bi se živjelo u drugoj oblikovao je njegovu svjesnost odnosa mnogih kulturnih vrijednosti.

Sljedeći utjecaj na njegov život bilo je njegovo sudjelovanje u jednom višerasnom, ekumenskom treningu grupne dinamike koji su vodili anglikanski svećenici. Oni su iz Amerike donijeli oblik rada u grupama koji je posebno vrednovao dijalog, fenomenologiju i individualno ljudsko iskustvo. Tada je prvi put stekao iskustvo te nove dimenzije brige za duše. Priča se kako je jednom jedan od instruktora upitao grupu: Što je za vas važnije, vaši ideali ili čovjek? Slijedila je jedna besana noć jer su sadržaji pitanja bili duboki. Hellinger kaže: Vrlo sam zahvalan tom svećeniku koji je postavio takvo pitanje. Na neki način, to pitanje je promijenilo moj život. Takva temeljna smjernica prema čovjeku obilježila je otad moj rad.

Nakon dvadeset i pet godina napustio je svećenstvo. Opisuje kako je postupno postao svjestan da biti svećenik nije više bio odgovarajući izraz njegovog unutarnjeg odrastanja. Donio je odluku i odustao od života koji je toliko dugo poznavao. Vratio se u Njemačku i započeo s obrazovanjem u psihoanalizi.

Zajednica psihoanalitičara u Beču nije bila oduševljena njegovim novim načinom uključivanja tjelesnog iskustva/tjelesnog posredništva, fenomena tijelo u terapeutski proces te je ponovno stajao pred pitanjem što je važnije – lojalnost grupi psihoterapeuta ili ljubav prema istini i njenom pronalaženju? Pobijedila je ljubav slobodnog istraživanja i pronalaženja istine. Njegova vještina u psihoterapiji tijelom, postala je bitan element u njegovom radu.

Radom na analizi obiteljskih stabala otkrio je da neki zapisi/događaji funkcioniraju kroz generacije u obiteljskom sustavu odnosa. Ipak, najvažniji element njegove terapije je naglasak na radu sa rješenjima, a ne problemima.

Oni kojima je blizak čitav niz psihoterapija prepoznati će da je Hellingerov doprinos integraciji različitih elemenata ogroman. On je pravi empiričar i začetnik metode obiteljskih (sistemskih) konstelacija.

S tisućama konstelacija obiteljskih sistema Bert Hellinger je ponovno potvrdio važnost spoznaje o ljubavi u obiteljima koja je toliko snažna da čovjeka obuzima i mijenja njegov život. Prekinuta ljubav u ranijim generacijama uzrokom je patnje i trpljenja sljedećim generacijama, a rješenje zahtjeva ponovno postavljanje članova prethodnih generacija u pravilan obiteljski poredak. Jedan od najvažnijih Hellingerovih uvida je da ista ljubav koja je dovela do poremećaja, može biti iskorištena u njihovom otklanjanju.

Bert Hellinger je danas jedan od najutjecajnijih i najkontraverzijnih figura u području saznanja o ljudskim odnosima i metodi koju koristi – sistemskim konstelacijama. Na svojim seminarima – radionicama demonstrira upotrebu konstelacije u kojoj predstavnici članova obitelji pojedinca proživljavaju osjećaje i simptome one osobe koju predstavljaju. Njegovi seminari rijetka su prilika da se doživi Berta Hellingera kao vrhunskog terapeuta, ili bolje rečeno kao osobe koja se stavlja u službu života pomažući drugima da se nose sa nekima od najvećih izazova.

Ova metoda prikladna je za rad s obiteljima koje se suočavaju s najtežim životnim problemima: teška bolest, smrt, samoubojstvo, nevjera, rastava, incest, pobačaj, jer pronalazi uzroke i rješenja, te mogućnosti koje obnavljaju ljubav. Dakle, pomaže pokrenuti životni projekt, bilo od početka, bilo od one točke gdje je nekada davno stao.

Ono što privlači Bertu Hellingeru i njegovoj metodi uspostavljanja poretka ljubavi uz pomoć obiteljskih konstelacija je jednostavnost kojom ljude dovodi do spoznaje izvora problema koji generacijama otežava protok ljubavi. Bez puno riječi i teorije rješava najteže obiteljske probleme, s puno poniznosti i poštovanja prema pojedincima i njihovim obiteljima.

Metoda koju je razvio – sistemske konstelacije, kao i mnoštvo uvida o tome kako funkcioniraju naši odnosi, od onih najintimnijh do nacionalnih, danas čini jednu sasvim novu, sveobuhvatnu doktrinu ljudskih odnosa koja je prerasla okvire psihoterapije i koja čini novu znanost odnošenja i pomoći u domeni ljudskog odnošenja.


Bert Hellinger je pružio neprocjenjiv doprinos čovječanstvu. Za relativno kratko vrijeme uspio je razviti konstelacijski terapeutski rad i proširiti ga diljem svijeta, povezujući različite kulture na način koji uspije ostvariti veoma malen broj ljudi tijekom jednog životnog vijeka.

Barbara Morgan, urednik internacionalnog konstelacijskog magazina The Knowing Field

Hellinger se u svom radu služi vještinama iz različitih izvora, ali sveobuhvatna snaga njegovog rada proizlazi iz vještine pomnog slušanja duše. To nije nikakva zagarantirana tehnika, već jedina zaštita koju imamo od podlijeganja lažnim autoritetima. Prema Hellingeru – priznati ono što jest, za razliku od slijepog prihvaćanja onog što se govori – bez razlike od koga dolazi – temelj je ovog, ne tako lakog rada na iscjeljivanju pojedinaca i društva.

Hunter Beaumont, psihoterapeut i edukator koji je dokumentirao Hellingerov rad i proširio ga na englesko govorno područje

Hellinger razmatra pitanja života i smrti, sudbine, savjesti, krivnje i nedužnosti, Dobra i Zla. Za razliku od većine suvremenih psihoterapeuta, on ne zazire od pitanja duše i duhovnosti, ili životnog poziva u službi nečeg većeg od nas. I, što možda najviše iznenađuje, Bert Hellinger središnju ulogu u polju psihoterapije dodjeljuje – ljubavi! Doduše ne sentimentalnoj ili romantičnoj, već ljubavi koja je snažna pokretačka sila naših života.

Alemka Dauskardt, psihologpsihoterapeut i voditelj obiteljskih konstelacija, preuzeto iz Hellingerove knjige objavljene na hrvatskom u izdanju vbz-a PRIZNATI ONO ŠTO JEST
%d blogeri kao ovaj: